Postari populare

Moscheea Jumeirah Moscheea Jumeirah este construita in stilul arhitectural din perioada fatimida - este permisa vizitarea turistica . Moscheea Jumairah a fost multa vreme simbolul orasului Dubai,pana cand a fost inlocuita de Marea Moschee cu un minaret de 70 m inaltime...

Read more

An image in a post Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Quisque sed felis. Aliquam sit amet felis. Mauris semper, velit semper laoreet dictum, quam diam dictum urna, nec placerat elit nisl in quam. Etiam...

Read more

Home Purchase Loan We all dream to own a home, at some point in our lives. In fact, this is a major driving force or one of the goals we have ahead while working day and night and saving a good share of the earnings every...

Read more

Cauta in site

Portul traditional

Portul traditional

Localnicii sunt foarte mandri de traditiile si obiceiurile lor,iar religia constituie fundamentul vietii sociale de cel putin 5 ori pe zi ai sa auzi,in orice parte a Dubaiului te-ai afla,chemarea la rugaciune). Nativii Dubaiului se diferentiaza prin vesmintele ...

Read more

Cautare in acest blog

joi, 25 iunie 2009

Portul traditional

PORTUL TRADITIONAL AL BARBATILOR




Localnicii sunt foarte mindri de traditiile si obiceiurile lor, iar religia constituie fundamentul vietii sociale(de cel putin 5 ori pe zi ai sa auzi , in orice parte a Dubaiului te-ai afla, chemarea la rugaciune). Nativii Dubaiului se diferentiaza prin vesmintele specifice: poarta o haina lunga si alba numita kandura, iar pe cap o pinza alba sau cadrilata, tinuta de un cerculet.Acestea sunt gutra si mislah. O mantie dintr-un material mai scump este purtata deasupra, in cazul evenimentelor mai importante..


"Thawb" sau "Kandoora" Barbatii din Emirate si din alte parti ale Peninsulei poarta acel costum traditional larg cu maneci lungi numit "Kandoora "sau Thawb in alte zone. Este fabricat din poliestere sau bumbac.Culoarea normala este alb,dar se gaseste si pe alte nuante cum ar fi maron,albastru inchis sau chiar negru pe timpul iernii fiind purtate culorile mentionate iar materialul fiind mult mai gros fata de cel obisnuit purtat tot anul.


Gulerul este in mai multe stiluri,unele fiind pe gat rotunde (acestea tipic saudit),altele in forma triunghiulara,iar altele fiind decupate pe linga gat,fara gulere acestea fiind tipic UAE. Manecile difera si ele de la zona la zona.Cele tipic UAE sunt ceel cu minecile largi,iar cele tipic saudit si qatarian sunt cele cu mansetele stramte cu butoni sau pietre pretioase.

"Taqiyah" sau "Kufeya"   Este de culoare alba din bumbac purtata pe cap. Aceasta are si ca scop fixarea Ghutrah sau Shumagh pe cap, fara a mai aluneca de pe cap. Exista mai multe feluri de Kufeya,unele fiind perforate iar altele fiind tricotate.





In alte tari ca de exemplu Egipt sau Sudan, barbatii poarta Taqiyah fara a mai pune si altceva peste ea.Se gaseste si in alte nuante inafara de cea alba.

"Ghutra" sau "Shmagh"   Este un material din bumbac in forma patrata.Este starns pe diagonala pt a obtine forma triunghiulara.Cand este purtat,este de asemenea starns si din fata. Barbatii o poarta deasupra la Kufeya.




Alti barbati poarta Ghutra direct pe capul gol,fara a mai pune Taqiya.Albul este culoarea care caracterizeaza Ghutra. Diferenta dintre Ghutra si Shumagh este doar lucrartura din fire rosii si albe.

"Igal" Deasupra Ghutrei se pune acea bucata de funie ca un siret gros dublu si are rolul de a tine Ghutra pt a nu mai aluneca. Igal este de regula farbricat din tesatura fina de par de capra sau blana de oaie.


"Bisht" sau "Mishlah"

Mishlah este mantaua traditionala pt barbati purtata deasupra Kandoorei.De regula este fabricata din lina de oaie sau camila.La ocazii speciale,cum ar fi nunta,mirele poarta aceasta manta deasupra Kandoorei sau thawbului.Mishlah se gaseste d\in diferite culori ca negru,maro,gri sau crem.Este dichisita cu culoare aurie si broderii aurii.Marimea este universala si fiecare o poate ajusta la marimea lui ininiatala.





"Na3al" sau "Madas"
Na'al sunt sandalele traditionale purtate de catre barbati.Sunt fabricate din piele si au diferite modele aplicate.




Oricum stilul european de sandale este comun cu acestea. La capitolul moravuri nu prea se mai inghesuie sa isi ia 4 sotii, asa cum le permite legea, caci exista o piata a sexului si in Emirate, chiar daca nu la vedere. Rata divorturilor printre nativi este destul de ridicata, la fel ca si procentul celor casatoriti cu rezidente.




PORTUL TRADITIONAL AL FEMEILOR

Femeile se imbraca corespunzator modului de viata si in acord cu Leislatia Islamica.Ca barbatii,si femeile poarta imbracamintea traditionala care inca f apreciata.Originalitatea si modelele multilaterale au suferit putine modificari de-a lungul timpurilor desi moda aducand cu ea oscilatia materialelor. Femeile beduine,din motive practice si monetare isi aleg cu usrinta lina si bumbacul pt articolele sale de imbracaminte,pe cand femeile se impodobesc cu matase,brocarduri,satenuri si sifon. Imbracamintea femeilor combina modestia,extravaganta in culori,utilitatea si eleganta cu puternica subliniere a decoratiilor complicate.






"Burqa",valul grosolan,matasea neagra pe centru intepenita pe nervura cazind pe nas,permitand numai ochii sa se vada in mod clar,este inca purtata pe starzi in mod special de catre femeile mai in varsta.




Femeile isi fac in mod deosebit mainile si ochii pt ca acestea sunt numai partile vizibile din corp.Ochii sunt infrumusetati si accentuati cu Kohl,in timp ce palmele minilor si cateodata talpile picioarelor sunt pictate cu modele complicate de Henna. Bijuteriile ca si costumele sunt o arta veche combinand arta intrinsecului semnificativa si scopul functional.Bijuteriile nu au fost folosite de femeile din Golf doar ca scop de impodobeala,dar are si ca scop asigurarea finaciara in absenta facilitatilor bancare;f multe femei din triburi inca mai poarta economiile lor in jurul gatului,la incheiaturile mainilor si picioarelor.



Argintul era metalul cel mai pretios obtinut prin topirea dolarilor Maria Tereza renumit pt calitatea sa.Designul colierelor este fromat din margele si banuti,putan a fi purtat si pe cap sau frunte;cerceii sunt impodobiti cu bucle circulare incluzand pina si forma piramidelor cu modele geometrice;bratari din bronz groase acoperind o parte din maini;bratari purtate la incheietura picioareleor adesea cu clopotei galagiosi;inele pt degetele de la mini si picioare si chiar nas,toatea acestea fiind podoaba femeilor din triburi de-a lungul timpurilor. Multe designuri ca cele tipic traditionale se mai gasesc inca in Emirate, Oman, Baluchistan, India, Yemen, Arabia Saudita,Africa de Est implicand tehnicile folosite de cei din antichitate.






Localnicele sunt cliente avizate, ce calatoresc de citeva ori pe an (uite ca am ajuns si la subiecte dragi femeilor,iubesc bijuteriile, parfumurile scumpe si mincarea buna, dar mult prea multa. Incearca sa fie in pas cu tot ce este nou, avind totodata o netarmurita admiratie pentru ce vine din Europa.


9 comentarii:

Anonim spunea...

mistoooo chiar e fain !

Aliyah spunea...

superb...ai surprins chiar totul intr-un singur articol. despre imbracamintea barbatilor stiam doar de kandoora si cercul ala negru :D oricum felicitari :)

Anonim spunea...

Pot sa trec de la dvs cateva fotografii cu link-ul respectiv spre blog-ul dvs? Am si eu un blog si astazi postez despre Emiratele Arabe Unite si despre ziua nationala si despre gastronomia din Emirate.Daca se poate astept un raspuns,Va multumesc.Am luat doar cateva fotografii,daca va suparati le sterg.
Cu stima
Liliana Dumitru

http://retetelamama.blogspot.com/

uae fan spunea...

Nici o problema

Anonim spunea...

i-mi doresc sa cumpar un port arabesc de dama stiti de unde a-si putea? va rog sa ma ajutati!

Anonim spunea...

MA FASCINEAZA LUMEA ARABA! DAR....SOTUL MEU NU ESTE DE AKORD SA CALATORIM IN LUMEA LOR MOTIVAND K NU EXISTA SIGURANTA!

Ing. Daiana spunea...

Pentru a procura un port arabesc original, mergeti in Emirate sau incercati-va norocul in magazinele de tip SH... Eu am achizitionat deja o rochita specifica arabiei, si una specifica austriei! Si sunt NOI-NOUTE!

Unknown spunea...

frumos articol ami place

Unknown spunea...

si eu mias lua un costum arabesc ptr ca ami place portul lor si as face si o vizita acolo numa ca din pacate eu nu imi permit

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu

Blog Widget by LinkWithin