Postari populare

Moscheea Jumeirah Moscheea Jumeirah este construita in stilul arhitectural din perioada fatimida - este permisa vizitarea turistica . Moscheea Jumairah a fost multa vreme simbolul orasului Dubai,pana cand a fost inlocuita de Marea Moschee cu un minaret de 70 m inaltime...

Read more

An image in a post Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Quisque sed felis. Aliquam sit amet felis. Mauris semper, velit semper laoreet dictum, quam diam dictum urna, nec placerat elit nisl in quam. Etiam...

Read more

Home Purchase Loan We all dream to own a home, at some point in our lives. In fact, this is a major driving force or one of the goals we have ahead while working day and night and saving a good share of the earnings every...

Read more

Cauta in site

Portul traditional

Portul traditional

Localnicii sunt foarte mandri de traditiile si obiceiurile lor,iar religia constituie fundamentul vietii sociale de cel putin 5 ori pe zi ai sa auzi,in orice parte a Dubaiului te-ai afla,chemarea la rugaciune). Nativii Dubaiului se diferentiaza prin vesmintele ...

Read more

Cautare in acest blog

luni, 15 noiembrie 2010

Eid al Adha in Emirate

Mai intai de toate incep prin a le ura tuturor surorilor si fratilor mei intru Islam o sarbatoare binecuvantata si multe fapte bune primite ...
 Eidkom mobarak !!!


Si poate va intrebati : "Cum ne petrecem noi musulmanii ziua de Eid?"
Voi raspunde la aceasta intrebare pe scurt, pe cat cunosc, iar daca am omis ceva imi cer scuze si astept imbunatatirea acestei postari prin completarile voastre.


Mai intai voi incepe prin a a prezenta sarbatoare de "Eid Al Adha" pentru necunoscatori.
"Eid Al Adha" sau "Eid al Khabir" ( sarbatoarea sacrificiului ) este una dintre cele doua sarbatori importante ale Islamului.
"Eid Al Adha" incepe la data de 10 a lunii Dhu'l Hijja din calendarul Islamic ( ultima luna ), dureaza 3zile si are loc la inchierea marelui pelerinaj de la Hajj ( Makkah ) care trebuie efectuat cel putin 1 singura data in viata pentru orice musulman care este sanatos si dispune financiar de toate costurile aferente.
Msulmanii din intrega lume sarbatoresc  festivalul religios "Eid al Adha" ( sarbatoarea sacrificiului )
Acest festival comemoreaza  evenimentul cand Profetul Ibrahim ( Avraam) a ascultat de porunca lui Allah de a-si sacrifica propriul fiu pentru a-i testa credinta.( aceasta relatare se gaseste si in Biblie, nu numai in Qur'an )
Musulmanii respecta aceasta zi conform traditiilor Profetice ( sunnah ) prin sacrificarea unui animal ( de preferat berbec ). O mare parte din carnea acestui animal trebuie oferit rudelor sau celor nevoiasi ca un act de caritate.
Sacrificiul simbolizeaza ascultare si supunere fata de Allah, iar carnea donata altora este un act de generozitate , fiind unul dintre cei 5 stalpi ai Islamului.




Acum ca am terminat de explicat despre sarbatoarea noastra , urmeaza sa va spun si cate ceva despre obiceiurile si traditiile acestei zi remarcabile .


Iata cum arata o zi de Eid in familia noastra :
Femeile ( menajerele unde este cazul )  fac pregatiri pentru aceasta zi importanta cu 1-2 zile inainte pentru primirea oaspetilor.
Felurile de mancare vor fi preparate inca de la 3 dimineata inainte de rugaciunea Fajr care va anunta ziua de sarbatoare. In drum spre moschee, va fi recitat  in gand ( sau cu voce tare) "Takbeerat" ( Allahu Akbar de 3ori urmat de Laa Illaha Ill Allah , Allahu Akbar, Allahu Akbar wa lilahil hamd ).




 Imediat dupa rugaciunea de "Eid" se va sacrifica animalul  urmand ca o parte din acesta sa fie impartit rudelor, vecinilor si celor nevoiasi. Unele famillii prefera sa plateasca oamenii de la moschee pentru sacrificarea animalului  si impartirea carnii ( fiind cazul si mamei mele soacre ).
 Dupa rugaciunea de Eid in spatiu deschis, barbatii, batranii, femeile si copii se intorc la casele lor pentru a  felicita cu " Eid Mobarak " ( "Un Eid binecuvantat" ) restul familei si incep vizitele la rude.
Ei bine, camera de primire pentru oaspeti este plina pana la refuz cu membrii familiei , stand,vorbind, razand si nu  pe departe de copii care se joaca, fericirea fiind evidenta pe fetele acestora.
Mesele sunt incarcate cu toate varietatile de dulciuri, o multitudine de gustari - tavi cu gustari crocante , baklawaua aurie si lipicioasa din oman, al geemaat , al bulalait,  prajituri, bomboane de ciocolata de cea mai buna calitate special impachetate pentru acest eveniment, fructe cat cuprinde  .. si multe altele.




De asemenea dulciuri,cafea si ceai vor fi distrubuite si in unele malluri, moschei ( Jumeriah ) si aeroport,  proiect care se numeste "Eid in Dubai" si care este suportat de Departamentul de Afaceri Islamice.
Femeile pictate cu henna pe maini , poarta vesminte noi ( abaya fantezie ) iar barbatii kandoora sau dishdasha noua. De regula cu 3-4 zile inainte de sarbatoare aceste vesminte vor fi comandate si croite special sau in cel mai rau caz le vor achizitiona direct din malluri ( daca nu au o preferinta anume ).


Se spune ca trebuie sa fii bine imbracat in aceasta zi binecuvantata. Toata lumea i-a cu asalt mallurile si croitoriile tocmai pentru a arata cel mai bine la petrecrea de Eid.
Barbatii si ei la randul lor vor imbraca vesmintele traditionale ( kandoora  ) achizitionate din magazine cu nume de prestigiu ( pt cei care isi permit mai mult :-) )sau de la casele de moda. De regula in aceasta perioada putin racoroasa kandoora va fi preferata in nuante inchise ( nu este o regula generala ci doar tine de preferinte ).





Copii de asemenea nu vor fi de neglijat, ei vor fi rasfatati cu cele mai frumoase hainute noi, cu dulciuri si banuti.
Foarte amuzant ... acestia vor sta intr-un cerc si fiecare in parte isi va numara banii pe care i-a primit de la rude pentru a compara cine a strans mai mult  ( eidiyyah foulus - banii de Eid  ) pe parcursul acestei zile .



Bunica sau mama va veni in camera cu un suport special in care se arde bakhoorul( betisoare sau pastile solide parfumate ) si unul cate unul va veni pentru a i se imparfuma straiele, fluturand usor bakhoorul pe hainele  si pe fetele acestora.
Femeile miros dulce de la parfumurile florale si dulci pe care le folosesc, iar barbatii miros a mosc, moscul alb sau oudh arabesc ( parfumul tipic arabesc ).





Acestea sunt obiceiurile din Emirate, nu stiu daca in alte parti sunt diferite obiceiurile de Eid.

4 comentarii:

Anonim spunea...

hei, foarte interesant subiectul, felicitari zilnic iti vizitez blogul. Prezinti foarte frumos cultura araba.
Doresc sa stiu daca sunt daruite si cadouri de aceasta sarbatoare ? Si daca si crestinilor?
bebelka90b@gmail.com

uae fan spunea...

Multumesc frumos :)
Da, intr-adevar am omis acest mic detaliu. De sarbatorile "Eid" se fac schimburi de cadouri pe langa banii si petrecerile tinute in aceste 3zile de sarbatoare.
Voi deschide un post inshallah cu mai multe detalii.

Gabi spunea...

Te rog sa imi spui/scrii in ce prioada va fi aceasta sarbatoare in anul 2012? Multumesc mult!

uae fan spunea...

Cu placere Gabi, Eid Al Adha va fi inshallah pe 26 Octombrie adica in a 10-a zi a lunii Dhul Hijjah din calendarul Islamic.

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu

Blog Widget by LinkWithin