Postari populare

Moscheea Jumeirah Moscheea Jumeirah este construita in stilul arhitectural din perioada fatimida - este permisa vizitarea turistica . Moscheea Jumairah a fost multa vreme simbolul orasului Dubai,pana cand a fost inlocuita de Marea Moschee cu un minaret de 70 m inaltime...

Read more

An image in a post Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Quisque sed felis. Aliquam sit amet felis. Mauris semper, velit semper laoreet dictum, quam diam dictum urna, nec placerat elit nisl in quam. Etiam...

Read more

Home Purchase Loan We all dream to own a home, at some point in our lives. In fact, this is a major driving force or one of the goals we have ahead while working day and night and saving a good share of the earnings every...

Read more

Cauta in site

Portul traditional

Portul traditional

Localnicii sunt foarte mandri de traditiile si obiceiurile lor,iar religia constituie fundamentul vietii sociale de cel putin 5 ori pe zi ai sa auzi,in orice parte a Dubaiului te-ai afla,chemarea la rugaciune). Nativii Dubaiului se diferentiaza prin vesmintele ...

Read more

Cautare in acest blog

vineri, 9 septembrie 2011

Mituri partea 6 Identitatea localnicilor - Toti emiratezii sunt pur localnici ?

MITURI PARTEA 6 - IDENTITATEA LOCALNICILOR 
DIN EMIRATELE ARABE UNITEDupa o vasta experienta in Emirate si dupa lungi cautari am aflat ( nu recent, ce-i drept ) raspunsul  la o intrebare destul de controversta : "Oare toti emiratezii sunt pur localnici ?" Am ales acest subiect pentru ca exista tot felul de mituri legate de originea purilor localnici din Emiratele Arabe Unite.
La inceputul calatoriei mele ( acest lucru intamplandu-se in anul 2000 ) catre tara care mai apoi urma sa-mi fie a doua tara adoptiva (si anume Emiratele Arabe Unite), am facut de foarte multe ori greseala de a-i clasifica pe toti localnici ca fiind "pur arabi nativi beduini localnici" ce-i drept din cauza neinformarii corecte. O persoana poate trai in Emirate ani buni si nici macar sa scurme suprafata  de cat de diversa si bogata este cultura din Emirate...nu multe persoane cunosc legaturile intre Iran, Africa de Est si Khaleej.
Multe persoane care nu a interactionat cu acest colt al lumii si care nu au intrat in contact direct cu localnicii din Emirate pentru a-i cunoaste si a stii istoria care sta in spatele acestei "kandoore", cred cu desavarsire ca orice localnic din Emirate este arab pur localnic . Iata ca lucrurile nu stau intocmai asa !

Este o greseala pe care europenii si chiar si unii arabii din Orientul Mijlociu o fac, avand impresia ca toti arabii localnici sunt la fel si au aceeasi origine. In realitate diferentele pot fi atat de vaste si subtile asa cum si imbracamintea unui popor este diferita de altul .
Nu orice localnic este un pur localnic ( arab beduin nativ ) , adica nu se trage din tribul de beduini Yas care este unul dintre triburile pure emirateze. Originea  populatiei locale din Emiratele Arabe Unite, provine din interiorul  ( 20% ) si foarte mult din exteriorul Peninsulei Arabe, tari cum ar fi Iran, Yemen, Africa, Bahrain , Pakistan , Afghanistan si cateva locuri din Palestina.
In trecut istoria ne spune ca odata cu emigrarea acestor natii mentionate mai sus, populatia  Emiratelor Arabe a devenit mixta, astfel guvernul emiratez acordand pasapoarte acestora,  apoi drept urmare devenind localnici.
Nu toti localnicii isi vor recunoaste identitatea atunci cand sunt intrebati. 
Si intorcandu-ne putin in timp vom afla adevarul !

TRIBUL YAS - purii arabi nativi beduini ai Emiratelor Arabe Unite

Tribul Yas este unul dintre triburile cele mai prestigioase si apreciate din Sudul Arabiei. Originea sa poate fi gasita inapoi in timp la Yas Bin Amer , a carui trib se trage din tribul Nizar Bin Maid bin Adnan.
Tribul Yas este un trib din Emiratele Arabe Unite care se considera ca din el se trage si originea purilor arabi localnici din Emirate. Acest trib a avut o coalitie cu mai multe triburi din regiune, coalitie care consta din triburile din Dubai pana la triburile din Qatar ( Khawr Al Udayd). Conducatorii tribului au fost cei din familia roiala Al Nahyan , iar sediul lor a fost Al Dhafra si Abu Dhabi.
Familia conducatoare a Emiratelor Arabe Unite si  Abu Dhabi , provin din acest trib numit " Bani Yas".
De asemenea familia Al Maktoum, emirul Dubaiului,  provine tot din acest trib din subramura tribului Al Falasi.
Mai tarziu aceste triburi "Yas" si "Falasi" s-au mutat spre nord si s-au stabilit in Dubai.

Bani Yas este format din mai multe ramuri dupa cum urmeaza:
1. Al Remeithi ( Al Remethat )
2. Al Falahi ( Aal Bu Falah ) - Abu Dhabi
3. Al Falasi ( Aal Bu Falasah ) - Dubai
4. Al  Qawasim - Sharjah , Ras Al Khaymah
5. Al Hameli
6. Al Suwaidi
7. Al Marar
8. Al 3ali ( Al Mualla ) - Umm Al Quain
9. Al Mazruai ( Al Mizaree')
10.Al Mehairbi ( Al Maharbah )
11. Al  Sharqiyan - Fujairah
12. Al Qamzi ( Al Qiymzan )
13. Al Nu'3aim - Ajman
14. Al Qubaesi ( Al Qubaisat )

Discutiile despre tribul Yas au fost intotdeauna in centrul atentiei, dar ca sa salvez timp si spatiu voi vorbi despre cele mai faimoase doua grupuri locale etnice - cel mai cunsocut "Balouchi" ( oamenii desertului din Iran, Pakistan, Palestina, Afghanistan ... etc) si cei de origine Africana ( Africa de Est ).

Localnicii emiratezi iranieni numiti si "Balouchi / Baloushi"  
Popor nomand , tinutul lor "Baloushistan" a existat odata intre Iran si Pakistan.
Au inceput sa emigreze acum 70 de ani in Peninsula Araba, imediat atunci cand petrolul a fost descoperit in aceasta regiune a Golfului Persic. Rivalitatea intre triburi, a facut dificila stabilirea unei singure natii.
Baloushi vorbesc vorbesc dialecte diferite, fiecare cu trasaturi distinctive, fiind clasificate ca "limba de sud" sau "limba de est" , cei stabiliti in Emirate vorbesc araba, iraniana si urdu.
Comunitatea Balushilor din Sud , se imbraca si vorbesc ca arabii localnici . Sunt peste tot prezenti, aproape ca nici nu le distingi diferenta crezand cu tarie ca sunt puri arabi nativi localnici. 
Comunitatea Baloushilor din Est pot fi usor de recunoscut dupa modul lor de a se imbraca - poarta haine traditionale pakistaneze ( camasa cu salvari ).Baloushi care au emigrat in Africa de Sud vorbesc swahili.
3ajami sunt numiti iranienii localnici care vorbesc araba iar in casele lor iraniana .
Zona Bastakiyah din Bur Dubai a fost numita dupa asa spusa comunitate de iranieni proveniti din Bastak ( zona de Sud a Iranului ). 
Despre intreaga lor istorie puteti accesa acest link . Conflictul dintre Baloshistan  si Pakistan il puteti gasi aici 

Localnicii afro - emiratezi "Zanzibar" 
provin din Tanzania, Kenya si Zanzibar ( Africa de Est )
In trecut aveau relatii de comert cu tarile din Golful Persic ( Oman, Yemen ...etc )
Acestia sunt foarte greu de distins fata de purii localnici din Bani Yas . Singurul lucru care ii dau de gol este culoarea pielii :)

0 comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu

Blog Widget by LinkWithin