V-ati intrebat vreodata cum tin musulmanii postul lunii Ramadhan ? Va voi spune in caz ca nu stiati.
In primul rand trebuie sa mentionez ca Ramadhan este a noua luna din calendarul Islamic. Este luna postului in care noi musulamanii ne abtinem de la mancare, bautura, fapte urate si vorbe indecente din zori si pana la apusul soarelui timp de o luna.
Musulmanii din intrega lume isi termina postul zilnic la Maghrib ( rugaciunea de la apus ) cu masa numita “Iftar”.
Cand auzim “adhanul” pentru salaatul magrib ( chemarea la rugaciunea de apus ) de obicei spunem o mica ruga inainte ( du3a) , apoi ne rupem postul prin manca cateva curmale ( de preferat numar fara sot ) insotite de un pahar cu apa ( in emirate laban – bautura pe baza de iaurt ).
Dupa acest moment ne ducem sa efectuam rugaciunea obligatorie de “maghrib” apoi revenim la masa de “ Iftar” care contine o serie de feluri de mancare delicioase ( fiecare tara are felurile sale de mancare traditionale care sunt servite in aceasta luna ).
Cel mai frumos lucru in luna Ramadhanului este faptul ca intreaga familie ( copii,bunici,parinti,matusi,unchi…etc) se reuneste si se bucura impreuna acesta luna sfanta.
Ce altceva este mai frumos decat sa ai masa de “Iftar” alaturi de toata familia ta?
Ramadanul este acel moment in care ii uneste pe membrii familiei mai mult ca niciodata in tot anul.
In fiecare zi , masa de “ Iftar ” variza , de exemplu in Emirate cel mai renumit dish este “Al harees” care nu lipseste si din meniul de Ramadhan .
“At thareed” este un alt fel principal traditional care se serveste de Ramadhan impreuna cu painea “ Regag”.
Bineinteles ca dulciurile sunt esentiale, deci nu va exista vreo masa de “ Iftar ” fara dulciuri.
Una dintre aceste dulciuri care imi place foarte mult este “ L’gaymat” ( din pacate am postat doar varianta din Iraq ) un fel de gosoi insiropate , curand voi posta si pe celalat blog al meu cu retete arabesti si varinata din Emirate. Este foarte delicios si mai ales sa fie servit alatrui de cafeaua arabeasca.
Dupa ce s-a luat masa , se serveste "gahwa" ( aici reteta) cafeaua arabeasca sau ceaiul, ne asezam comozi si ne relaxam la o ceasca de cafea , discutand tot felul de lucruri. De regula una sau doua ibrice “dallah” de cafea arabeasca sunt pregatite inainte si dupa “Iftar”.
Fructele si dulciurile sunt apoi lasate pe masa tocmai pentru a rasfata musafirii , dar sa nu uitam ca scopul nostrum nu este de a ne ingrasa de acest Ramadhan J.. ponderat
Postul este destinat pentru a invata musulmanii despre rabdare , umilinta si spiritualitate.
Seara de obicei dupa rugaciunea “Isha” ( de seara ) familiile ies la restaurantele care ofera programe speciale de Ramadhan, meniu special cu formatii , concursuri si multe altele.
“Shisha” ( narghilea ) si cafeaua sunt tocmai bune pentru a te tine trez pana dimineata la "sahour" ( masa de inaintea postului ) in luna Ramadhan.
Cam acestea sunt in mare lucrurile pe care musulmanii le fac, in Romania musulmanii probabil isi petrec diferit Ramadhanul avand in vedere ca nu este o tara Islamica , spiritul Ramadhanului nu este simtit asa cum este intr-o tara Islamica.
Aici puteti urmari ce ne ofera unele restaurante faimoase pentru masa de iftar a lunii Ramadan.
2 comentarii:
Am descoperit acest blog abia astazi, imi place foarte, foarte mult si mi-as dori sa fiu la curent cu toate postarile care apar. Nu am gasit optiunea de abonare si nicio conexiune cu Facebook. M-as bucura mult sa fiu informata cand apare o noua postare.
FELICITARI ! Blogul este superb ca forma dar si ca si continut.
Ramadan Kareem
Multumesc frumos pentru cuvintele frumoase, voi tine cont de recomandarea ta si curand voi face schimbari.
Koll wa antum bel khayr pentru toti musulmanii si pt tine un Ramadan binecuvantat!
Trimiteți un comentariu