Postari populare

Moscheea Jumeirah Moscheea Jumeirah este construita in stilul arhitectural din perioada fatimida - este permisa vizitarea turistica . Moscheea Jumairah a fost multa vreme simbolul orasului Dubai,pana cand a fost inlocuita de Marea Moschee cu un minaret de 70 m inaltime...

Read more

An image in a post Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Quisque sed felis. Aliquam sit amet felis. Mauris semper, velit semper laoreet dictum, quam diam dictum urna, nec placerat elit nisl in quam. Etiam...

Read more

Home Purchase Loan We all dream to own a home, at some point in our lives. In fact, this is a major driving force or one of the goals we have ahead while working day and night and saving a good share of the earnings every...

Read more

Cauta in site

Portul traditional

Portul traditional

Localnicii sunt foarte mandri de traditiile si obiceiurile lor,iar religia constituie fundamentul vietii sociale de cel putin 5 ori pe zi ai sa auzi,in orice parte a Dubaiului te-ai afla,chemarea la rugaciune). Nativii Dubaiului se diferentiaza prin vesmintele ...

Read more

Cautare in acest blog

miercuri, 9 iunie 2010

Traditiile noului nascut in Emirate

In acesta postare voi incerca sa va impartasesc cateva dintre traditiile de a primi un nou nascut in Emirate. Este cel mai frumos moment din viata fiecarei mamici si de aceea acest eveniment important trebuie marcat in viata unui musulman.





1.
Noua mamica cand afla de sarcina, ea nu va da vestea DECAT sotului , parintilor si rudelor apropiate . Unele femei prefera a da vestea DECAT SOTULUI, pana la terminarea primului trimestru de sarcina sau primele trei luni.



2.
Inainte de data stabilita de catre medic, sau inainte de a da nastere, parintii femeii organizeaza un eveniment numit " Tawezi'3at" ceea ce inseamna a distribui sau oferi mici atentii vizitatorilor care vor vizita noua mamica la spital.



3.
Imediat dupa nastere, oamenii au tendinta de a trimite un text message la toate rudele si prietenii anuntand sosirea noului copil. Intr-adevar acesta este un  nou "trend" prin lumea araba, deoarece inainte nu exista "text message".
Mesajul poate fi unul simplu sau o poezie dedicata copilului ( poezia reprezentand identitaea araba, ea fiind una dintre valorile esentiale din zona Golfului si foarte apreciata ) sau pur si simplu un mesaj cu poza noului copil.
 Atunci cand oamenii afla aceasta veste fericita, ei viziteaza noua mamica in spital, respectiv in acea camera unde sta mamica, se vor strange parintii, prietenii, rudele... si vor imparti acest eveniment impreuna.
Desigur in acea camera nu trebuie sa lipseasca cafeaua arabeasca, ceaiuri, ciocolate, curmale, si tot felul de dulciuri pentru a exprima ospitalitatea fata de vizitatori.






4.
Unul dintre cele mai importante lucuri pentru un muslman, este "sunnah " (traditia Profetului Muhammad ) sa fie efectuata si anume , sotul sau unul dintre parinti , bunic sau unchi sa-i sopteasca la ureche dreapta a  copilului "Adhanul" ( chemarea la rugaciune ) iar "Iqammah" in urechea stanga a noului nascut.

Voi incerca sa explic pe scurt celor care nu sunt familiari cu acesti termeni si nu prea stiu despre noi muslmanii si ritualurile noastre.
"Adhanul" reprezinta chemarea la rugaciune de catre "muezin" intr-un microfon pentru ca oamenii sa-l auda din casele lor
"Iqamah" reprezinta o a doua chemare la rugaciune, ce se face imediat inainte de cele 5 rugaciuni obligatorii ale musulmanilor , pentru a-i anunta pe acesti ca rugaciunea este gata de a incepe. Acestea sunt efectuate numai de barbati .
Cuvintele din "adhan" si "iqamah" sunt similare cu exceptia ca la "iqamah" exista o propozitie adaugata in care spune " Rugaciunea s-a inceput" iar tonalitatea fiind mai una mai grabita.
Durata de timp dintre "Adhan" si "Iqamah" difera din  loc in  loc.
In unele tari Islamice este de 10 -15 minute ( pentru ca oamenii sa aibe timpul necesar da a ajunge la moschee )
Cand un musulman va auzi "Adhanul" el se va pregati pentru rugaciune ( va face toate ritualurile de purificare inaintea rugaciunii "wudhu" ) iar cand "Iqammah" este efectuata, musulmanul deja isi va incepe rugaciunea.

Poate va veti intreba de ce musulamnii soptesc in urechile  noului nascut "adhanul" si "iqamah"?
Sensul acestei actiuni este de a realiza ca viata noastra este una scurta, si orice musulman trebuie sa-si traiasca viata intr-un mod cat mai aporpiat de Allah, iar aceasta sopta il va pregati pe acel nou nascut de a ajunge un bun muslman pios, devotat lui Allah, urmand de a-si pune in practica cele 5 rugaciuni obligatorii in anii de viata ce vor urma.






5.
Dupa doua sau trei zile de spitalizare ( in functie de starea de sanatate a mamei ), ea va pleca acasa , nu cu sotul ei, ci la parinti acasa . Ea va sta cu parintii timp de 40 zile, timp in care va fi ajutata,ingrijita si invatata de catre parinti cu noua viata de mamica. Dupa 40 de zile, ea se va intoarce acasa la sotul ei.



6.
Cand bebelusul are 7 zile de la nastere, familia organizeaza un eveniment numit "Aqiqa" care semnifica sacrificarea a unei , doua sau mai multe oi sau capre ( pentru fata 1, iar pentru baiat 2 ) in onoarea copilului.Apoi se invita rudele , prietenii, pentru a sarbatori aceste momente mancand si discutand impreuna.
Unii parinti rad copilasii in cap, iar altii nu.
De asemenea, daca noul nascut este baiat, el trebuie circumcis la o saptamana dupa nastere. Daca totusi nu va fi circumcis in acea perioada, el trebuie sa o faca inainte de a ajunge la varsta pubertatii.





7.
Cand copilul are 40 de zile , parintii si familia tin sa aibe o sarbatoare similara numita " Tuloo" distribuind cadouri si dulciuri rudelor si prietenilor.




8.
Atunci cand copilul creste si va face primul pas, acest evenimet este de asemenea sarabatorit numindu-se 
" Nuthoor". In general parintii invita rudele si prietenii cu toti copilasii lor ,decorand casa cu balonase, dulciuri, clovni, masina de pop corn, jucarii si un pranz apetisant...etc 




Acestea fiind spuse, le doresc noilor mamici sa se bucure de copilasii lor si sa fie sanatoase :)

0 comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu

Blog Widget by LinkWithin