Postari populare

Moscheea Jumeirah Moscheea Jumeirah este construita in stilul arhitectural din perioada fatimida - este permisa vizitarea turistica . Moscheea Jumairah a fost multa vreme simbolul orasului Dubai,pana cand a fost inlocuita de Marea Moschee cu un minaret de 70 m inaltime...

Read more

An image in a post Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Quisque sed felis. Aliquam sit amet felis. Mauris semper, velit semper laoreet dictum, quam diam dictum urna, nec placerat elit nisl in quam. Etiam...

Read more

Home Purchase Loan We all dream to own a home, at some point in our lives. In fact, this is a major driving force or one of the goals we have ahead while working day and night and saving a good share of the earnings every...

Read more

Cauta in site

Portul traditional

Portul traditional

Localnicii sunt foarte mandri de traditiile si obiceiurile lor,iar religia constituie fundamentul vietii sociale de cel putin 5 ori pe zi ai sa auzi,in orice parte a Dubaiului te-ai afla,chemarea la rugaciune). Nativii Dubaiului se diferentiaza prin vesmintele ...

Read more

Cautare in acest blog

vineri, 12 august 2011

Dictionar Ramadhan

Si pentru ca suntem in a doua saptamana de post a lunii sfinte Ramadan, doresc sa postez cativa termeni Islamici  legati de Ramadhan si ritualurile acestuia.



"Adhan/Azan" - chemarea la rugaciune
"Allah" - Dumnezeu
" 'Asr" - rugaciunea de dupa amiaza
" Dhuhur/ Dhuhr/ Zuhr " - rugaciunea de la amiaza
"Eid Al Adha" - "Ziua Sacrificiului" un festival de 4 zile , care incepe aproximativ la 70 zile de la sfarsitul Ramadanului, comemorand sacrificiul pe care Ibrahim ( Avraam ) avea sa-l faca cu fiul sau.
"Eid Al Fitr" - o sarbatoare la sfarsitul lunii Ramadhan ( primele trei zile ale lunii Shawwal ) pentru a sarbatori incheierea lunii de post Ramadan.
"Eid Mubarak" - urari pentru inceperea postului de Ramadhan
"Fajr" - rugaciunea de zori
"Futur" - masa din zori de dinaintea inceperii postului Ramadhan
"Fawanees" - felinare colorate folosite pentru a decora corturile cu masa de Iftar, traditia provine din Egipt atunci cand locuitorii au iesit pe strazi cu lampi pentru a primi un nou conducator Fatimid in ziua a 5-a a Ramadhanului in sec al 9-lea.
"Iftar" - masa de seara, dupa apusul soarelui pentru a rupe postul in acea zi.
"Imam" - un lider islamic religios
"Imsak" - inceperea postului, actul in sine
" 'Isha"- rugaciunea de seara
"Kabaa/ Ka'ba/ Kaaba / Kabah" - granitul negru in interiorul Marii Moschei din Makkah, considerate ca fiind locurile cele mai sfinte ale Islamului.
" Laylat Al Qadr" - "Noaptea Destinului / Noaptea Puterii" - una dintre ultimele nopti de Ramadan, marcand aniversarea atunci cand primele versete din Qur'an au fost relevate Profetului Muhammad (saw) de catre ingerul Jibraeel ( Gavril).
"Maghrib" - rugaciunea de la apusul soarelui
"Manara" - minaret
"Qiblah" - directia Ka'abei ( a Meccai) spre care toti musulmanii se roaga
"Qur'an / Koran" - cartea Sfanta a Islamului, a fost relevat in "Ziua Puterii / Ziua Destinului". Musulmanii recita intregul Qur'an de Ramadhan.
" Rak'aah / Rakaa " - unitate de rugaciune 
" Ramadhan Mobarak" sau " Ramadhan Karim" -  "Ramadhan Binecuvantat" sau "Ramadhan Generos"  uarari pentru inceperea postului de Ramadhan
"Salah / Salat " - rugaciune
"Salaat Al Jam3a " - rugaciunea comunala
"Sawm" - post
" Sadaqah " - act de caritate , pomana
"Sohoor" - masa de dimineata ( inainte de rasaritul soarelui ) luata inainte de inceperea postului 
"Shorooq" - rugaciunea de dinaintea rasaritului soarelui
"Sunnah / Sunna " - traditia ( cuvintele si actiunuile ) Profetului Muhammad (saw) 
" Salaatul Taraweeh" - rugaciune speciala facuta seara in timpul Ramadanului , atunci Quranul este citit intens.
"Wudhu / wudu / wuzu " - curatarea organismului de impuritati pentru efectuarea rugaciunii
"Zakat / Zakah" - dania rituala obligatorie 2,5% din venituri
" Zakat / Zakah Al Fitr " - dania obligatorie fiecarui musulman dupa terminarea Ramadanului ( prin bani sau alimente pentru cei nevoiasi )
Este al 4lea stalp al Islamului.


3 comentarii:

shakuka spunea...

multumesc

Anonim spunea...

mmmm.. ceva ma atrage spre a afla mai mult despre credinta .. despre credinta asta.. multumesc pentru "initiere".
Am un coleg special.. care sarbatoreste Ramadanul.. sau finalul lui.. nu as vrea sa gresesc spunand.. urandu-i ceva nepotrivit.. exista ceva special ce se spune in aceasta perioada, la incheierea acetui post?? multumesc!!
Iuliana

uae fan spunea...

Buna Iuliana,
multumesc pentru comentariul lasat,ma bucur ca esti atrasa de aceasta religie si ca doresti sa cunosti Islamul...
Dupa terminarea postului de Ramadan ii poti ura colegului tau "EID MOBARAK" care inseamna " O SARBATOARE BINECUVANTATA" caci incheierea postului de Ramadan este marcata prin sarbatoarea de EID care dureaza 3 zile.
Daca doresti mai multe informatii in ceea ce priveste religia Islamica, te rog sa ma contactezi (click pe anvelopa din sectiunea "About me" ) si iti voi lasa id-ul meu pentru a comunica.

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu

Blog Widget by LinkWithin