Postari populare

Moscheea Jumeirah Moscheea Jumeirah este construita in stilul arhitectural din perioada fatimida - este permisa vizitarea turistica . Moscheea Jumairah a fost multa vreme simbolul orasului Dubai,pana cand a fost inlocuita de Marea Moschee cu un minaret de 70 m inaltime...

Read more

An image in a post Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Quisque sed felis. Aliquam sit amet felis. Mauris semper, velit semper laoreet dictum, quam diam dictum urna, nec placerat elit nisl in quam. Etiam...

Read more

Home Purchase Loan We all dream to own a home, at some point in our lives. In fact, this is a major driving force or one of the goals we have ahead while working day and night and saving a good share of the earnings every...

Read more

Cauta in site

Portul traditional

Portul traditional

Localnicii sunt foarte mandri de traditiile si obiceiurile lor,iar religia constituie fundamentul vietii sociale de cel putin 5 ori pe zi ai sa auzi,in orice parte a Dubaiului te-ai afla,chemarea la rugaciune). Nativii Dubaiului se diferentiaza prin vesmintele ...

Read more

Cautare in acest blog

marți, 28 iulie 2009

Moscheea Jumeirah






Moscheea Jumeirah este construita in stilul arhitectural din perioada fatimida - este permisa vizitarea turistica .
Moscheea Jumairah a fost multa vreme simbolul orasului Dubai, pana cand a fost inlocuita de Marea Moschee cu un minaret de 70 m inaltime, 9 cupole mari si 45 de cupole mici.

Este atractiva in special noaptea cand este luminata. Aceasta moschee este unul dintre obiectivele religioase cele mai vizitate si fotografiate in weekend.




INAUNTRUL MOSCHEII SE GASESTE:

QIBLAH - Peretele ii unde este situata directia in care musulmanul se roaga ( spre Ma'kkah )




MIRHAB - un fel de "altar" de forma unei nise, bogat ornamentat si orientat spre Makkah. Aici se asterne un covor, pe care sta imamul si dirijeaza rugaciunile.




MINBAR - Locul unde se tin predicile si ceremoniile de Vineri.





In moschei nu puteti intra incaltati. De la intrare se va cere sa va lasati incaltamintea la usa.

Daca este permis accesul femilor, atunci va fi pe o intrare separata si este obligatoriu ca femeia sa aiba o vestimentatie cat mai decenta ( ex: capul acoprit, maineci lungi la bluza, pantaloni sau fusta lunga, fara decloteuri sau materiale transparente).


Nu uitati ca un bun musulman practicant va participa la toate cele 5 rugaciuni zilnice.

luni, 27 iulie 2009

Batoola - frumusete si mandrie


البطوله” este acea piesa aurie care acopera nasul si gura purtata de femeile batrane inca din vechile timpuri cat si acum. Chiar si adolescentele le adora, dar rar se pot observa pe fetele acestora dat fiind faptul ca noua generatie prefera mai mult niqab-ul ( acel sal negru decupat in jurul ochilor) decat batoola.

Pentru arabi batoola sau batthoulah este considerata ca fiind o piesa splendida destinata in a imita aspectul si trasaturile soimului care acesta reprezinta simbloul elegantei, mandriei si a puterii.
La prima vdere toti cred gresit ca batoola este fabricata din aur sau alte metale. De fapt batoola este fabricate din tesaturi fine de in sau canepa care sunt importate direct din India.
Prima data tesaturile sunt colorate in violet sau albastru dupa care sunt frecate cu niste articole de sticla rotunde pana cand tesaturile prind un luciu metalic, iar altele de calitate inalta sunt direct vopsite in auriu.
In zilele noastre batoola nu mai este asa de populara asa cum a fost odata acum 30 de ani , dar inca mai este purtata de femeile din regiunea Golfului Persic inclusiv Emiratele Arabe Unite si inca este respectata de noile generatii.
Se pot gasi in bazarurile din Emirate, cele facute manual pretul fiind doar de 10 – 20 dirhami.
Trebuie sa mentionez Batoola nu este o piesa Islamica, ci doar traditionala !

duminică, 26 iulie 2009

Aranjamente de nunti in Emiratele Arabe Unite



Cand o casatoie este anuntata imediat se ataseaza pe casa instalatie din becuri care acestea se vor aprinde si vor ramane aprinse pana la ziua nuntii si catodata chiar si cate 4 saptamani.
Toata festivitatea poate dura de la 1 saptamana pana la 3luni, depinzand si de cat de mult vor lua toate aranjamentele.
Luminile vor sta aprinse atata timp cat familia va prefera in a-si anunta sarbatoarea. Zilnic, imediat dupa lasarea serii ( dupa rugaciunea maghrib ) luminile se vor aprinde si se vor tine pana la ivirea zorilor.
Aceste lumini simbolizeaza bucurie, sarbatoare….
Festivitatea nu va avea loc in casa , chiar daca membrii familiei vor primi si vor imparti urari.
Cu toate acestea unele familii inca mai tin festivitatea in casele acestora, iar petrecerile mai mari sunt tinute la hoteluri sau alte locuri speciale pentru festivitati.
Iata sa vedem si cateva aranjamente pentru nunti !












Iar aici este un loc special ( o bancuta) , unde mireasa si mirele se vor aseza pentru a face poze si cu invitatii

Casatoria traditionala in Emiratele Arabe Unite


Ca o principala traditie, stabilirea datei cununiei marcheaza inceputul pregatirilor miresei pentru nunta sa.
De asemnea si mirelui ii este cunoscut faptul ca odata cu stabilirea datei pentru casatorie in care se semneaza un contract, si el la randul lui va trebui sa suporte o serie de prgatiri , dar ceva mai putine 



Ca traditie, mireasa va fi unsa cu toate sortimentele de esente de parfumuri arabesti scumpe, din cap pana in picioare.
Corpul ei va fi curatat cu crème si uleiuri speciale de corp, iar mainile si picioarele vor fi decorate cu henna ( pentru aceasta exista o seara speciala numita si Seara Hennei in care toate femeile din casa miresei, surori, prietene, mame….se strang pentru aceasta noapte speciala canta si danseaza impreuna ) , iar parul ii va fi spalat cu extract de ambra si iasomie.


Ea va fi servita numai cu cele mai bune preparate culinare, iar prietenele ei vor gati special pentru ea.
Traditia spune ca mireasa trebuie sa stea deprate de ochii mirelui pentru 40 de zile , si numai membrii familiei sale au dreptul de a o vedea.. Ea va trebui sa stea sa se odihneasca in tot acest timp pentru a arata cat mai bine la nunta sa.
Bucati de materiale din matase, bijuterii de aur, parfumuri si alte lucuri necesare sunt prezentate de mire , din care ea isi va alege dota casatoriei numita Addahbia.


De obicei festivitatile incep cu o saptamana inaintea nuntii. In acea saptamana membrii ambelor familli isi arata bucuri aprin dans, muzica, muzica traditionala fiind neplipsita de la acest eveniment.


Alta traditie mai este kohl-ul sau tusul pentru ochi.Mireasa ca si celelate femeii le place ca ochii lor sa arate bine, sa-si defineasca frumusetea aproape la orice ocazie.In Emiratele Arabe Unite kohl –ul este un element principal care este folosit de generatii si inca preferat printre localnice si este recunoscut ca si un ingredient benefic pentru ochi.


Seara pentru femei si seara pentru barbati face parte din traditie , desi diferite zone din tara pot avea mici diferente in sarbatorirea si obiceiurile traditionale , dar in general aceste sunt peste tot la fel .
Guvernul incurajeaza casatoriile intre sexe de aceeasi nationalitate oferindu-le plata intregii ceremonii plus cheltuielile pentru pregatiri , in acest fel incurajand rata natalitatii si descurajand localnicii barbati in a se casatori cu femei straine de alta nationalitate.
Nu demult s-a voatat si legea care interzice casatoriile intre doi parteneri de nationalitati diferite, pentru a spori numarul casatoriilor intre emiratezi si emirateze.


Global Village





O atractie care nu trebuie ratata este Global Village o mare piata internationala care este si o lectie de geografie,istorie,cultura a diferitelor tari.

In Global Village se pot face cele mai bune cumparaturi,la preturi mai mult decat accesibile,se poate participa la seri culturale si ceea ce atrage in mod deosebit este oferta culinara.
Tarile expozante vin de obicei si cu bucataria aferenta,deci un adevarat festin culinar international.




Aici gasiti lucuri mult mai ieftine, pe care deobicei le gaisi in Dubai sau alte tari cu un pret putin mai ridicat.
Negocoierea este prezenta oriunde in Emirate, nu numai la Global Village.
Gasiti lucuri foarte intersante, suvenirurile tarilor respective prezente la acest eveniment incepand cu continentul Africa si terminand cu cel al Austarliei.

In anii precedenti tara noastra era prezenta cu un stand in care puteam gasi unele lucruri traditionale,amestecate cu cele chinezesti.
De cativa ani, standul Romaniei nu mai este prezent,dar putem gasi alte lucurui mult mai interesante.

Teste pre-maritale recomandate casatoriilor intre veri





Pentru a intelege mai bine despre copii rezultati din cuplurile dintre veri,ar putea constitui baza descoperirilor de cercetari genetice. Potrivit expertlor, 45 la suta din casatoriile populatiei arabe ale Emiratelor Arabe Unite,este intre veri.
Dr Christopher A. Walsh, profesor de Neurologie la Scoala de Medicina Harvard a declarat ca Institutia casatoriilor intre veri nu trebuie sa fie dezbatuta ca etica, ci ca o platforma pentru cercetarea tulburarilor genetice.
Casatoria intre veri este un femomen foarte raspandit.Sansele ca acel cuplu ar putea avea copii cu defecte de nastere sunt doar 2% .Cu toate acestea,exista 98% sanse ca acei copii sa fie la fel de sanatosi , de asemenea, a spus Dr.Walsh.
Mutatia genetica este o schimbare in materialul genetic al unui individ.
In cele doua tipuri de mutatie genetica, mutatia genei inerente depinde daca parintii sunt veri.
”Este recomandabil ca indivizii sa faca testele inainte de a da nastere copiilor,pentru a se asigura ca nou nascutii nu vor nici o copie a mutatiei de la fiecare parinte, care ar putea provoca tulburari” Aceste studii sunt considerate ca o fiind o cauza de ingrijorare a multor parinti.
”Noi nu recunoastem ca ar putea fi un risc mai mare,dar femeile mai in varsta au de asemenea un risc de concepere a copiilor cu defecte de nastere. Cu toate acestea, nu ar trebui sa fie vazut ca un factor de descurajare a casatoriilor intre veri.Ar trebui sa fie vazut ca un avantaj genetic pentru a gasi cauzele mutatiei, caci altfel nu putem” a subliniat el.
Fundatia de Cercetare Harvard Dubai, lansat in anul 2006 , sprijina cercetarea in randul tinerilor oameni de stiinta, de a gasi solutii la unele dintre cele mai presante probleme medicale. “Aceasta cercetare va fi o contributie unica, nu numai in regiune, dar si in lume.
Noi am colaborat cu Universitatea Al Ain pentru mai multe studii si colaboram constant si cu comunitatea locala in aceasta privinta”, a spus el.

Casatoria incurajata de Guvern





Casatoria nu numai ca este incurajata de Guvernul din Emirate , dar face parte si din religia si traditiile acestora.
In Islam casatoria este un act de supunere fata de Allah, considerandu-se ca jumatate din religia Islamica este indeplinita de acel musulman care si-a intemeiat o familie.
In ultimii ani casatoriiile mixte intre localnici cu femei de alte nationalitati a inceput sa fie scandalizata inca din anul 2000 si pentru aceasta problema a venit Sheykhul cu noua Legea de a intrezice casatoriile mixte, tocmai pentru a proteja natiunea emirateza.
Cum se procedeaza?
Inainte de toate aprobarile,un invitat la o nunta colectiva cerceteaza programul voluminos, care include 47 de cupluri. Guvernul din Dubai sponsorizeaza astfel de evenimente, pentru a incuraja casatoria cuplurilor de localnici. Cea mai mare parte a muncii din ora este facuta de straini, care acum ii depasesc numeric pe localnici cu opt la unu.

joi, 23 iulie 2009

Machiaj arabesc






































Blog Widget by LinkWithin